keskiviikkona, joulukuuta 19, 2007

Hyvää uhrijuhlaa!


Siis sellainen täällä on nyt just menossa. Muslimit ovat tehneet pyhiinvalellusmatkansa Mekkaan ja sen kunniaksi vietetään Eid al-Adhaa. En ees viitti sanoa, kuinka monessa autossa näin eilen, joko sisällä tai lavalla, lampaan kyytissä tapettavaksi menossa. Lampaat, karitsat ja lehmät uhrataan ja saaliista kolmasosa jää perheelle ja loput pitää lahjoittaa köyhille ja sukulaisille tai ystäville. Aika kummallista kun muuten tämä on ikäänku mikä paikka tahansa maailmassa. Jotkut tavat ovat pysyviä. No, on täällä paljon muutaki kummallista.



Tänään koin ison yllärin kun yritettiin mennä Lulu hypermarkettiin. Se oli KIINNI??? Onko täällä joku joskus kiinni? Paitsi kaupungin virastot ja posti. Kyllä oli. Se avautuu vasta viieltä iltapäivällä. Täällä ei ikinä ole mikään ollu kiinni kun oon jonnekki ollu menossa. Onhan tämä ku joulu kristityille, joten asian ehkä ymmärtää. Homma oli kyllä helposti korjattavissa alle kilsan päässä Lulusta oleva jättiostari Moe ystävällisesti oli ihan normiaikaan auki aamuysistä puoleenyöhön. Käytiin siis ekaa kertaa ruokakaupassa moneen päivään. Pakko kai sitä on välillä kotonakin syyä. Ainaki huomisesta lähtien taas kun isi palaa..


Neitillä on menossa joku apinointikausi. On kai joskus nähny jonkun olevan yläkuvassa olevassa asennossa ja sitä pitää nyt ahkerasti näyttää joka paikassa. Samoin on opittu roikkumaan esim. hississä olevassa kaiteessa. Pikkupyörällä koitetaan puistossa ajella ja portaissa ei saa enää auttaa. Vaatteet menee jotenkuten ite päälle, väärinpäin toki ja kengät aina väärään jalkaan. Muita uusia juttuja on eri asioitten havainnointi. Tällä viikolla hoksas avoautot, joissa "ei oo ikkunoita". Muutenki jaottelee autot isoihin ja pieniin. Sukupuolet osaa joskus erottaa, tietää onko mummi täti vai setä, mutta serkut Eric ja Alex oli eilen tyttöjä. Haluais myös meille lampaan, joka vois kuulemma olla sängyssä. Hipsulle yrittää näyttää, miten johonkin leikkiin liittyen vaikka taputetaan mahaa. Siihen se menee Hipsun eteen ja toistelee "kato Hipsu näin". Koira ei ihan vielä oo hokannu sitä juttua.


Yläkuvassa eka kasvomaalaus ikinä. Aika kovasti se naaman ilme kivetty kun täti alkoiki maalaamaan kasvoihin kun oli puhuttu käteen piirrettävästä pienestä kukasta. En ihan kerinny selittään, mitä haluttiin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Uhrijuhlaa ei vietetä pyhiinvaelluksen takia. Vaan siksi kun Jumala koetteli Profeetta Aabrahamin uskoa käskemällä uhraamaan oman poikansa. Kun hän oli alkamassa uhraamaan poikansa Jumala ilmoitti, että uhraa sen sijaan jokin eläin (lammas, vuohi, lehmä..).

Tämä tapa ei tule poistumaan länsimaisimmastakaan muslimimaasta koska se on osa Koraania ja suurin vuotuinen juhla islamin uskossa!