sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Eid mubarak!



Siis hyvää Eidiä, tai jotain. Siinä teille arabiantunti. Ja samalla lähes kaikki, mitä tiiän arabiankielestä. Paitsi, että Marhaba on niinku terve. Ramadan on siis loppu tältä vuojelta, hyvä niin. Kahvilat ja ravintelit avaa taas ovensa heti aamulla ja autossakin saa syyä purkkaa tai vaikka hampparia, jos niikseen tulee. En muistanu viime vuojesta yhtään, mitä tämä Eid aiheuttaa. Nyt taas muistan. Tässä lähimaastossa ei oo auton autoa, pihatki ammottaa tyhjyyttään. Varmaan puolet väestä on lähteny maasta tai ainaki kaupungista. Loput on ostareissa tai rannalla tai jossain muualla kokoontuneina yhteen sukulaistensa kanssa. Yritettiin illalla Moeen, käytiin heittään yks kiekka parkkihallissa ja lähettiin meneen. Sain hyvän idean, lähetään beach roadille ja katotaan sieltä joku ruokapaikka. Ei ollu niin hyvä idea sittenkään. Ajettiin aika kauan ja löyettiin ittemme pitkästä aikaa Mercato mallista, joka on sellanen kuulemma italialaistyyppinen hieno ostari. Se oli ihan tupaten täynnä porukkaa. Ruokaa kuiteski saatiin, mutat ei kiinnostanu paljoa lähteä enempää shoppailemaan.

Kotimatka ajettiin rannan kautta ja siellä sitä populaa vasta oli. Kaikki pakistanilaiset puutarhurit, intialaiset ja paikalliset oli pakkautunu ympäri rantaa ja tienvarsia. Käytiin myös Umm suqeim-puistossa ja sama homma. Aivan järkyttävän kokoisia kattiloita oli kotoa asti raahattu ja viltit levitetty nurtsille. Joka paikassa juoksi mustasilmäsiä lapsia ja aikuiset istuskeli tai tanssi musiikin tahtiin. Ei tarttenu kauaa olla puistossa ku hokattiin, että ollaan ainoat valkoihoset. Meininki oli sama ku olis ollu joulu. Paitsi, ettei Suomessa ole tollasta kulttuuria ikinä. Sanoin samantien, että tullaan meki tänne huomenna, otetaan eväät ja viltit mukaan. Mies ei ollu ihan yhtä innostunu.


Ei muuten ollu kaukana, etten olis vetäny herneet nokkaan siellä ostarin ruokajonossa. Siihen on kyllä jo jotenki tottunut, että täällä hyvin harva tummaihoinen osaa jonottaa. Ei eilenkään. Pari emäntää oli levittäytyny tiskille ja vei kaiken tilan. Sitten siihen mun eteen purjehtii vielä jommankumman äijä ja valtaa sen toisen tiskinkin. Pitäs vaan avata suunsa. Vielä sekin päivä koittaa, etten nostele naama kippurassa niitä tarjottimia ihmisten yli vaan sanon sen lauseen, että kuka se sinäki kuvittelet olevas. Rasistisia piirteitä ilmassa, mutta samalla tavalla ne niitten kakaratki käyttäytyy.

Luin lehestä, että tämä Eid on lapsille ihan ku joulu meille. Lapset saa rahaa ja lahjoja Eidin aikaan aikuisilta. Yhetki kakarat sano lehessä haastattelussa, etteivät tyydy vähempään ku sataseen per aikuinen, eli sellanen 20 euroa per nuppi. Ja sitä rahaa saahaan sitten kaikilta sukulaisilta. Ja ne lapset oli sellasia kymmenvuotiaita. Ennen olivat kuulemma saaneet jotain karkkia ja sellasta, mutta hinnat on noussu niilläki.

Hinnat on muuten noussu tupakoitsijoillaki. Ainaki niillä, jotka polttaa ostareissa. Kuukausi sitten sai kessutella vaikka ruokakaupassa, nyt polttaminen on kielletty lailla kaikissa Dubain ostareissa. Ennen sai 500 dirtsua sakkoa kessuttelusta eli 100 euroa. Nyt se on nostettu 5000 dirtsuun (muistaakseni) eli yks kessu ostarissa ja olet 1000 euroa köyhempi.

Meän piti eilen lähtä Snoopy islandille snorklailemaan, mutta neiti rykäs sellaset yrjöt sänkyynsä yöllä, ettei sitten lähetty. Meni karkkipäiväherkuttelut sitten vähän yli äyräitten. Sillä on myös muutamia näppyläitä jaloissa. En tiiä, mitä ne on, mutta täytyy seurailla, ettei mitään rokkoa. En kyllä usko, koska niitä ei oo muualla ku jaloissa, olisko jotain ötökänpuremia. Itekki näin viime yönä unta, että sain jonku rokon. Koko iho oli joittenki läiskien peitossa. Edellisyönä näin, että mulla irtos 4 hammasta sillai yhessä rivissä. Ne pysy kiinni toisissaan. Silti suuhun ei tullu ku sellanen yhen hampaan kolo. Pitäs kai mennä hamppilääkäriin. Nyt kun vielä on hamppilääkärit ilmasia ja sinne pääsee varmaan viikon sisään ilman jonotusta.

Tänään ja huomenna on vielä vapaapäivät ns. normaaleilla työläisillä. Meän isäntä on töissä muutaman tunnin jostain syystä, on kai niiiiin korvaamaton. Yhtä korvaamattomia on nuo raksamiehet, jotka näkyy ja kuuluu palailleen urakoilleen. Raukoilla ei siis ollu ku yks ylimääräinen vapaa.

Finnairin suorat lennot on alkaneet! Hurraa. Turistit valtaa taas tän kaupungin. Harmi vaan. Eilen ku oltiin uimassa ilma oli jo niin kylymää. Helteet on mennyttä. Enää vajaat 40 astetta päivisin. Kadin sanoin: voi ei, harmin paikka.
Tällä viikolla vois repästä ja käyä ostamassa liput tuonne ulkoilmakonserttiin. On tulle ja menny Robbie Williamsit, Shakirat, Pinkit sun muut ja minen ole menny mihinkään. Nyt tulee kai viikon päästä Kanye West, Mika ja muutama muu, päiväsaikaan ihan tohon lähelle. Jos nyt ei saa rahattua ahteria sinne, on jo surkea emäntä.

Ei kommentteja: