torstaina, syyskuuta 18, 2008

Raivostuttava ramadan


Täällä on tuo paastokuukausi-Ramadan vielä menossa, alkoi samana päivänä kun Suomesta tänne kotiuduttiin. Reilu viikko olis vielä jälellä ja kyllä jo hermoja koettelee. Ostareihin ei voi oikein mennä kauaksi aikaa kun ei siellä saa ruokaa. Isossa ostarissa on hotellin ravintolan seinät peitetty mustalla kankalla, joten siellä voi syyä vapaasti, hotellihinnoin tietty. Kerttu ihmettelee joka päivä, miks ei saa syyä ja kuka saa syyä. Vaikka neiti onkin lapsi ja ittellä iso maha, joka siis takaa meille luvan syyä missä ja milloin vaan, en oikein kehtais mitään suklaacroissanttia ja pepsiä mennä siemailemaan keskelle käytävää muslimien kuolaillessa. Yks päivä käytiin vessassa syömässä, muttei se oikein nautinnosta menny. Tänään käytiin ikeassa pitkästä aikaa ja alko kyllä melkein naurattamaan kun hokasin monessa autossa olevan ruokailutauon menossa. Tyypeillä oli autot käynnissä (onhan täällä vielä 40 lämmintä) ja söivät siellä takapenkillä pimeässä..

Muistui kyllä yks toinenkin epämukava asia mieleen tuossa ajellessani ja ettiessäni oikeaa reittiä ikeaan. Kohta kun tuo ramadan loppuu, uhrataan taas aika monessa talossa niitä vuohia yms. Jo tuolla yhen lava-auton kyytissä näytti vuohia olevan menossa kohti jotain...

Kertulla alkoi Suomi-koulu maanantaina ja se oliki jännää. Ollaan koko kesä puhuttu, että se on sitten isojen lapsien ryhmä, eikä äitit saa sinne tulla. No neitihän ei ole juurikaan ollu vieraitten kanssa, erossa meistä. Nyt kokeiltiin, muttei ihan heti lähteny toivotulla tavalla käytiin. Mulla jäi siis kynnet lakkaamatta ja syleskelemättä kattoon, kun vasta yli puolen tunnin kuluttua Suomi-koulun alkamisesta sain luvan mennä veskiin. Mulla oli niin "kamala" veskihätä. Onneks ovessa oli ikkuna, josta pysty muitten äitien kanssa kyyläämään, että kuis siellä menee. Lopputunti meniki tosi hienosti ja Kerttuki uskalsi liittyä muitten mukaan piirileikkiin. Uskoisin ens viikon olevan jo aika helppoa. Muutenkin alkaa olemaan kesän jälkeen aika helppoa mm. tuo nukkumaanmeno. Kesällä päikyt jäi melkein kokonaan pois ja nyt ne on unohettu ihan kokonaan. kertaakaan ei ole kotona nukuttu ja minä oon hyvin saanu varottua liian myöhäiset automatkat. Eka viikko kotiinpaluun jälkeen yöunille mentiin äitin maatessa omalla sängyllä. Sitten aloitettiin äiti-näkösällä-mutta-olkkarissa-ja-saat-aamulla-tarran-systeemi. Tällä hetkellä äitillä on jalat niin "turvoksissa" iltaisin, että niitä on pakko roikottaa sohvalla. Nukahtaminen sujuu yleensä alle kymmenessä minuutissa. On jo vähän liian helppoa entiseen verrattuna... Äitillä alkaa jalat oleen kyllä oikeastiki niin turvoksissa harva se ilta, että pakko niitä on kyllä nostella ylös.

Päikyt kun on jääneet pois, Kerttu nukahtaa yleensä jo ennen ysiä. Siinä onkin kotiäitillä monen monta omaa tuntia aikaa. Tällä hetkellä nuo tunnit täyttää kyllä tuo BB:n 24/7, jota meillä vahataan useampi tunti päivisin. Ei sitä kyllä kokoaikaa vahata vaan se pyörii ihan itekseen. Ei ole oikein kummoisia töllökanavia, joten aika menee hyvin muutenkin. Toinen aikaavievä "projekti" on tuo vauvanvaatteitten järkkääminen. Löysin kaapista ison laatikon pieniä vaatteita, jotka nyt on pesty ja jaoteltu talteen, kaappiin oottamaan uutta vauvaa tai pois annettaviksi. Nyt on ostareissa keräilylaatikoita, joihin aattelin aika paljon vaatetta heittää.

Huomenna alkavan viikonlopun jälkeen mies lähteekin ekalle reissulle kesän jälkeen, oliskohan ollu Korea. Sitten onkin mun vuoro lähteä viihtymään Suomeen. Aeroflot on perunu sen menopätkänki Moskova-Helsinki, joten lennän sen finskillä ja olen perillä vasta 12:30 tai jotain perjantaina. No onneks siinä on kuiteski useampi tunti aikaa vielä vahata kisoja. Eilen tuli 45 minuuttia-ohjelmassa pätkä agin mm-kisoista. Oli varmaan paras pätkä lajista ikinä. Kannattaa kattoa vaikka mtv 3:n netti-tv:stä, jos jäi väliin.
Yläkuvassa on mun pikkuapurit, jotka leipoivat pullaa tässä yks päivä. Kertun kaveri "Tilli" oli meillä yks aamu kun äitinsä kävi lääkärissä. Heän matka meille springsistä (ehkä 5 kilsaa) kesti reippaasti yli tunnin. Sellaset on ruuhkat ollu nyt ramadanin aikaan ja tuskin ne siitä helpottuu ennenku tulee jotain valmista nuista tietöistä.

Ei kommentteja: